Eerste generatie

In 1931 begint Arie Schipper een eigen onderneming. Een winkel gericht op huishoudelijke apparatuur zonder stekker. Het eiland Goeree-Overflakkee kende in die tijd nog geen elektriciteitsaansluitingen. Wel groeide de behoefte aan ‘stroom’, vooral bij boerderijen. Al vrij snel schafte Arie Schipper een aggregaat aan. Daarmee werd accu-oplaadservice een feit en legde hij de basis voor Schipper Electrotechniek. Service zit ons in de genen.

Met de komst van elektriciteit op Goeree-Overflakkee ontstond toenemend vraag naar elektrotechnisch installatiewerk. Schipper Electrotechniek werd een belangrijke werkgever. Daarmee groeide ook de sociale functie binnen de eilandgemeenschap.

(Zo is de onderneming ondermeer partner in de regionale woningstichting.)

Tweede generatie

Als 2e generatie komt Adri Schipper, de zoon van oprichter Arie in de zaak. De naam Schipper Electrotechniek had inmiddels een prima reputatie opgebouwd. Mede door het arbeidsethos van de werknemers die vooral uit de regio kwamen.  Adri Schipper was net zoals zijn vader ondernemend. Beiden hadden een goed gevoel voor maatschappelijke en technische ontwikkelingen. Dankzij het Deltaplan werd de Randstad-in-wording goed bereikbaar. De onvoorstelbare behoefte aan woningen en de gedegen reputatie van de onderneming was -en is- een combinatie met veel potentie. Een groeiend aantal woningbouwers wist Schipper & Zn Electrotechniek BV als installatie-partner te vinden.

Derde generatie

Adri: “In 1990 trad ik aan als 3e generatie. Vervolgens nam ik in 2000 het roer over van mijn vader. Eigenlijk zitten we continu in een interessante stroomversnelling. De behoefte aan woningen is enorm groot. In het bijzonder de grootschalige woningbouw is een specialisme van ons geworden. Als partner in bouwteams van grote opdrachtgevers groeien we in omvang, kennis en ervaring. De ontwikkelingen gaan snel. Neem alleen al zaken als automatisering (domotica) en beveiliging. We investeren heel bewust in nieuwe (teken- en ontwerp)technieken. Maar vooral ook in opleiding, ontwikkeling en welzijn van medewerkers. In 2003 betrokken we een nieuw bedrijfspand, op de groei voorbereid. Inmiddels hebben we ca 75 medewerkers in vaste dienst. Er zijn veel gezinnen van ons afhankelijk. Als werkgever draag je brede verantwoordelijkheid. Men noemt ons een sociale werkgever, daar ben ik trots op. We zijn in veel opzichten méér dan een familiebedrijf van alléén de familie Schipper.”

Continuïteit geborgd

Adri: “De continuïteit van de onderneming is ons belangrijkste doel. Als dga moet je bijtijds denken over je opvolging. Binnen de familie Schipper waren geen mogelijkheden.

Verkoop aan een grote onderneming wilde ik niet. Dat voelt of je je medewerkers verkoopt. Ook wilde ik in Nieuwe-Tonge gevestigd blijven, het is de habitat van veel medewerkers. Hier zijn we thuis. Kortom, het ‘Schipper-gevoel’ moest geborgd blijven.

Gelukkig kwam ik in contact met de eigenaar van een ánder familiebedrijf in onze branche, Arnold Blom. (Van Blom Elektrotechniek BV uit Noord-Holland.)

Wat mentaliteit en visie betreft passen we goed bij elkaar. Onze werkgebieden raken elkaar in de Randstad en we hebben vaak dezelfde grote opdrachtgevers. We delen kennis en ervaring. De visie van Arnold Blom op ‘het familiebedrijf’ en de toekomst spreekt ons aan. In 2020 werd Arnold op persoonlijke titel mede-eigenaar en statutair directeur. Mark Pieterse is onze algemeen directeur. Zelf blijf ik nog een aantal jaren actief  bij Schipper Elektrotechniek BV betrokken. De energietransitie is in volle gang, bijna alles wordt elektrisch. De toekomst ziet er goed uit, de continuïteit is geborgd. Als gezond 90-jarig Schipper Elektrotechniek kijken we met optimisme uit naar ons 100-jarig bestaan in 2031.”

© Copyright - Schipper Electrotechniek | tech: dodo.nl | design: studioviv.nl | advies & copy: #anjobrombacher